Monica Tarța

The world is my backyard

Octombrie

Anul ăsta a nins pe 1 Octombrie. Şi a devenit o scuză perfectă pentru lipsa chefului de viaţă şi a mersului firesc al lucrurilor. Orice introspecţie interioară era lăsată deoparte pentru o discuţie despre vreme şi drumuri, ca în Anglia de la sfârşitul anilor 1700. Era frig, şi ştiu că oamenilor nu le place asta. Mie îmi plac toate temperaturile, dar înţeleg că uneori ne bucură mai mult sau mai puţin ceea ce este afară.

Aş vrea să privim altfel unele lucruri.

Afară este cel mai natural, literalmente, loc în care poţi să fii. Nu este un loc periculos, expus, plin de ameninţări, în care ieşim atunci când părăsim câte o cutie – cutia numită casă, cutia biroului, cutia unui local etc.

Vremea este un fenomen complex şi nu este interesată de sentimentele noastre. Starea meteo a unui loc nu trebuie luată personal. Pe natură nu o interesează ce părere avem despre temperaturile pe care ni le dă ea. Lumea este destul de diversă pentru toate gusturile. Nu ne place, ne mutăm, nu ne ţine nimeni şi nimic în locul în care ne-am născut sau obişnuit.

Raportul natură versus om este unul de tip mare versus mic. Noi suntem mici şi avem o mulţime de lucruri de care ne putem preocupa. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să lăsăm natura să îşi facă treaba ei şi eventual să nu facem prea multe prostii în mediul înconjurător care să ducă la schimbări nefireşti.

Nu ştiu dacă v-aţi gândit vreodată la asta, dar avem unul dintre cel mai mişto climate. Există ţări sau oraşe în care cerul este în permanenţă gri, sau este un singur anotimp. Noi le avem pe toate cele patru, iar ele sunt exact cum ar trebui să fie. Primăvara e roz, vara e cald, toamna e ruginie, iarna e zăpadă. Mai sunt şi alte ţări cu climă temperată, dar în Argentina scrie pe wikipedia atunci când ninge.

După ploaia şi ninsoarea de la începutul lunii, aproape toată luna a arătat ca o binecuvântare pentru orice activitate făcută afară. A fost cald şi soare, mai cald decât este de obicei în Octombrie. Pe facebook era plin de poze cu parcuri şi păduri în culori superbe, cu peisaje montane, multă lume a fost la mare şi s-a plimbat cu bicicleta, în maiouri şi tricouri.

Copii, viaţa e sinusoidală. Nu ştim ce va fi, dar cu siguranţă nu va fi într-un singur fel. Începuturile nu sunt întotdeauna relevante. Lucrurile se întâmplă şi sunt ceea ce sunt. Ne plângem degeaba de prea multe lucruri, apreciem prea puţine şi uităm ce ne-ar putea preocupa cu folos. Ceea ce vine din afara noastră nu vine personal către noi. Ni se întâmplă tuturor, însă pe fiecare ne afectează altfel. Aia e personal. Şi dacă nu avem de făcut dragoste sau somn, să ieşim mai mult din casă.

1 Comment

  1. Nu suport acest tip de vreme, frigul si zapada nu pot colabora cu corpul meu! :D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2021 Monica Tarța

Theme by Anders NorenUp ↑